vineri, 28 decembrie 2012

Pentru ca e tare adevarat !!!

Nu am mai citit de mult blogurile altor mamici si nici nu am avut timp/rabdare/chef sa stau si sa scriu pe al meu, astazi m-am hotarat sa o fac, asa de dragul finalului de an. Si tare m-am mai bucurat ca am ras in hohote citind un post al Printesei pe care il reproduc integral aici, pentru ca e prea tare, prea adevarat si prea frumos sa nu fie impartasit cu altii.

joi, decembrie 20, 2012

Sfaturi pentru proaspeți tătici

0. Fă un pas înapoi.
Nu mai ești buricul familiei. De-acum, nu pentru tine vor fi cele mai nemaipomenite cadouri, vise, planuri. E posibil chiar să ți se pară că iubita ta te iubește mai puțin. O să fii gelos, nedumerit, o să te simți lăsat pe dinafară. E ok, o să treacă în timp. Nu te iubește mai puțin, doar are mai puțin timp de tine. Și mai puțin chef de sex, dar asta nu înseamnă că viața voastră amoroasă va atîrna pentru totdeauna în cui. Există speranță. Mică și slabă, dar există! Hang in there.
1. Pune mîna pe copil
Nu se strică, nu se îndoaie, nu se ofilește. Bebelușul e obișnuit să fie manipulat, chiar și de mîini mai puțin dibace la început. Se va descurca foarte bine să-ți semnaleze dacă l-ai apucat prea strîns sau prea moale, dacă îl strînge scutecul sau poziția cu capul în jos devine incomodă după o vreme. Nu te stresa că i-ai pus bluza invers, bebelușului nu-i pasă. Ia-l în brațe, plimbă-l, schimbă-l, spală-l. Cît ești acasă, încearcă să împarți cu mama lui legitimă sarcinile legate de pui. Mama vrea asta, chiar dacă nu știe întotdeauna s-o ceară, bebelușului nu-i pasă prea mult de cine e plimbat sau schimbat, atîta vreme cît e. Deci fă-o. Te va iubi toată lumea mai mult, copilul va afla devreme că ești parte consistentă din viața lui, femeia îți va fi recunoscătoare.
2. Pune mîna și pe nevastă
Apuc-o de fund cînd se apleacă peste pătuțul copilului și spune-i ceva frumos despre ea. Ajută pe termen mediu și lung. Dacă ai noroc, poate ajută și pe termen scurt. :D
3. Întreabă și reține
Chiar dacă interacționezi cu copilul o oră pe zi seara, e foarte important să știi tot ce se poate ști despre nevoile lui. Unde sînt scutecele, cîți ml de nurofen dai dacă face febră, la ce ore mănîncă și ce, cîte kilograme are, cum se numește pediatrul și care e numărul lui de mobil, care e păturica preferată a bebelușului, cu ce se joacă, în ce fel plînge cînd are nevoie de ceva anume, la ce oră face baie, cît are voie să stea afară. Doar pentru că în 99% dintre cazuri se va ocupa mama de toate detaliile astea, e posibil ca ea să cadă la pat, să îi plesnească nervii și să vrea să dispară o zi întreagă. Unde-s doi părinți, e bine ca amîndoi să fie bine informați în ceea ce privește copilul. Back up back up back up.
4. Trezește-te noaptea
Știu, tu de duci la serviciu. Dar și mama se duce la serviciu, chiar dacă rămîne acasă. Tu stai pe scaun la calculator sau cu fundul în mașină, ea plimbă în brațe 8 kile de bebeluș, îl schimbă, aleargă să îi facă de mîncare, îl ridică și-l așează de o sută de ori. Noaptea sînteți egali cîștigători ai trezirilor programate sau neprogramate. Faceți cu rîndul, iar dacă nu se poate, cînd ea se trezește să alăpteze, tu te trezești să schimbi scutecul și o lași pe ea să mai doarmă 3 minute.
5. Stai acasă
Seara și în weekend, nu te bucura că ai timp liber pe care vrei să-l folosești ca înainte. Mama abia așteaptă să-ți paseze moștenitorul familiei ca să aibă și ea un moment de respiro. Ia copilul, hrănește-l, ieși cu el la plimbare, mama are voie să facă ce vrea ea, no questions asked.
6. Citește
Alege una maximu două cărți despre dezvoltarea copilului (îți recomand Brazelton) și citește cîteva capitole nainte, ca să știi la ce să te aștepți. Întrebările dresate mamei, cu iz de reproș, de genul Copilul nostru cînd are de gînd să stea în fund nu fac bine. Copilul o să stea în fund cînd o să poată, în genere evoluția lui e scrisă în codul genetic și nu există grile de tabel suficient de largi să includă toți bebelușii. Răbdare, nu mai e mult pînă le va bifa pe toate și bebelușul tău, și-apoi o să te vaieți că vai ce repede a crescut.
7. Laudă
În primul rînd mama, care e o eroină și da, merită o statuie. Cumpără-i flori, spune-i că vai ce treabă extraordinară face (sincer fiind, că altfel te miroase și te bănuie de alte alea), că puiul de om e frumos și înțelept ca ea, că e frumoasă, bună, nemaipomenit, că e o eroină și merită o statuie. Apoi întreab-o ce mai poți face pentru ea. Apoi laudă și bebelușul, ce frumos rîde, ce mare a crescut, etc etc în felul ăsta o să se simtă bine tot mama, ceea ce e foarte important. Dacă mama e fericită, toată familia e fericită.
8. Fii acolo
Chiar și cînd nu poți fi acolo. Sună des. Trimite sms-uri. Întreabă dacă a mîncat tot piureul. De cîte ori a umplut scutecul. Ce consoană a mai rostit. Dar încearcă să fii acolo cît de mult se poate. Seara, dimineața, în weekend, în zilele libere. Nu profita de timpul liber de la muncă să te duci la biliard. Acasă, cele mai importante două persoane din viața ta tînjesc după tine.
Gata, hai că nu e greu. Știu sigur că se poate ca tatăl să fie 100% implicat, pentru că Omul meu așa e. Așa a fost de la început. S-a trezit cot la cot cu mine cînd trezirile erau din oră în oră, a rămas să doarmă cu fetița în cameră cînd eu n-am mai putut, întotdeauna cînd e acasă mă întreabă dacă vreau s-o țină el, s-o plimbe el, mă sună des, vine repede acasă de la muncă, nopțile le facem cu rîndul, ba el se trezește mai des decît mine în nopțile grele. M-a susținut cu alăptatul, știe tot ce e de știut despre bebelușă, știe ce să facă și ce să spună ca să-mi fie mai ușor.
Pentru mame, am un singur sfat: acceptați ajutorul taților, întotdeauna. Iar dacă nu vi se oferă, cereți-l. Tot timpul, în fiecare zi și în fiecare noapte. Altfel, ei vor trage rapid concluzia că vă descurcați singure (ceea ce e adevărat, dar nu și de dorit) și vor înceta să mai fie acolo. Și e important să fie acolo, important și absolut necesar. Dacă vă răpește un șeic în timp ce ieșiți să duceți gunoiul și vă ia în goana cămilei la el în emirat? E bună vorba americanilor cu pusul tuturor ouălor într-un singur coș. E periculos. Așa că începeți din vreme să puneți ouă nu doar la voi în buzunare, ci și în pantalonii bărbaților voștri. Ca să fie bine.

vineri, 10 august 2012

”Rabdare si tutun”

Pentru povestea nasterii lui Vlad nu puteam sa aleg decat titlul asta care mi-a ramas in minte dupa ce doctorul de garda, care m-a pazit/urmarit si ghidat o zi si o noapte a rostit cu gura de aur expresia asta. Culmea e ca, dintre toate virtutile omenesti posibil de asimilat in caracterul meu, rabdarea ar fi cam pe primul loc al unui top de genul- ”cel mai greu de invatat”. 
Povestea incepe intr-o zi frumoasa de sfarsit de primavara, cand m-am hotarat sa ma intalnesc cu mandrele mele, Ramo si Elena, la o citronada in Piata Operei. Nu de alta, dar am zis ca daca tot se apropie finalul lunii mai, cand era de fapt ”due date-ul sarcinii” sa fac bine sa ies cu fetele cat mai repede, ca din sperieturile aplicate progresiv de parinti patiti cu copii in primele luni, se parea ca nu mai prea aveam timp de astfel de experiente de socializare. Zis si facut. Mandrele mele s-au aratat la fata rand pe rand, la o terasa chiar de langa Opera, chiar in ziua cand Radio Zu sarbatorea X ani de la lansare...sau asa ceva (un eveniment care s-a desfasurat cu mare tam tam, dupa cum urma sa observ in direct). Am stat la taclale/rasete/socializare, am facut de cunostinta cu o gasca numeroasa de colegi de-ai lor de lucru, am baut ciocolata calda (yum-yum) si a mancat o felie gretoasa de tort de nuci, mi-am traumatizat timpanele cu toata muzica/galagia din spatele scenei instalate chiar in buricul targului - adica in fata Operei de la orele 18 pana la 24. Adica fix 6 ore! Daca tot ne intalnim greu macar sa se merite... :P
Buun si cum fetele mele au simtul umorului, una dintre ele chiar a zis la un moment dat ca vine la intalnire cu frica sa nu nasc acolo, cu ele de fata. Le-am calmat in gluma, ca ”las, ca e o ambulanta mai incolo, pe mine ma urcati in ea si voi va continuati distractia”. Nu stiu cat de aurita e gura fetelor mele, dar in noaptea de dupa intalnirea asta memorabila, mi s-au fisurat membranele. Adica a inceput sa imi curga incet incet lichidul amniotic. Si pentru ca la ora 3:30 noaptea apucasem sa acumulez doar 2 ore de somn (dupa ce am venit acasa am facut revista presei cu al meu, am facut baie ca puteam a tot fumul de tigara care s-a raspindit in aer de la toata multimea din jurul meu) nu am fost foarte receptiva la evenimentul sus amintit. L-am perceput doar ca pe un simplu semn de sarcina, nicidecum cu inceperea travaliului or smth similar. Drept pentru care, dupa o scurta incursiune la baie, m-am pus pe-o parte si m-am culcat linistita in patul cald si imbietor. Dimineata pe la 9, cand am reusit in sfarsit sa fac ochi, m-am trezit iar cu o surpriza asemenatoare cu cea din timpul noptii, dar de data asta eram constienta ca treaba e serioasa. Si dupa ce am simtit si cum se elimina dopul gelatinos, a inceput sa imi bata inima mai tare. Si pentru ca in sinea mea imi repetam ca ”inca nu e timpul”, m-am pus sa imi continui ziua cu calm ca si cum nimic special nu se intamplase. Drept pentru care m-am pus tacticoasa pe facut o omleta si salata ca sa imi folosesc timpul cu folos pana se trezea al meu.

Recunosc acum ca mintea mea pendula intre doua ganduri contrare - unul imi zicea obsesiv ”nu, nu mi se intampla asta, acum, azi”, iar altul era pe unda bucuriei ”oare chiar nasc? wow....o sa nasc...”

Cand m-am hotarat sa il intampin pe sforaitorul casei cu vestile bune, pe la ora 10, el deja facuse ochi si imi zambea pe sub mustata, mirosind a ”maaama, ce bine am dormit”. M-am asezat bland langa el si i-am zis incet: ”pui, nu vreau sa te panichez, dar cred ca azi , maine... se intampla.” El mi-a zambit la fel de angelic si nu a zis nimic. Un zambet plin de intelesuri. Sincer, as fi preferat sa se panicheze, sa sara ca ars, asa cum vezi viitorii tati, in filmele americane, ca ajung in pijamale in garaj sa scoata masina, si alearga panicati de colo colo, spre amuzamentul viitoarei mamici. Dar, nu, al meu ardelean, a zambit doar. Atat. I-am povestit de semnele prevestitoare si apoi ne-am pus sa mancam, in liniste. Apoi, mai tarziu, pe la pranz (ca nu stiu cum, dar am un talent sa pierd vremea, de zile mari) mi-am cam dat seama ca nu e de gluma, ca incepusera deja si unele dureri de spate, mai puternice ca de obicei, si se eliminase si a doua parte a dopului gelatinos, sau ce mai ramasese de dimineata.

Am vorbit cu al meu despre ce mi se intampla si mi-a recomandat sa ma linistesc si sa o sun pe doctorita ginecoloaga cu care urma sa nasc. Eu, profesionista in amanare, m-am pus frumos sa fac baie. Si pana mi-am pregatit cada, pana m-am mai foit prin casa, pana am intrat in apa, una alta, s-a facut ora 13 dupa masa. Moment in care am hotarat sa sun specialistul, nu de alta dar deja ceva din corpul meu imi spunea ca trebuie sa iau o decizie. 

Faza cu sunatul a fost memorabila. Suna telefonul:
”Alo, buna ziua, sunt cutare, imi cer scuze ca va deranjez sambata la ora asta, dar mi s-a eliminat dopul gelatinos si a inceput sa mi se scurga din lichidul amniotic si am zis sa va sun sa va cer parerea. Azi noapte la ora 3, 3:30 a inceput... Nu am stiut exact ce e si de aceea am asteptat pana acum.”
”Vaaaaai doamna cutare, tocmai azi?”

La auzul cuvintelor de mai sus, am simtit ca pica toti norii cu ploaie de-aia torentiala peste mine. 

”A.... aa...adica, ce e azi? S-a intamplat ceva?”
”Azi am botezul fetitei... si....”

Bun, deci cand am auzit-o si pe asta, jur ca mi-a stat inima pret de cateva milisecunde. Am inghetat. Desi apa in care ma balaceam linistita era calda, m-au luat cu fiori reci pe spate si in moalele capului m-a traznit cu un ciocan imens. 

Dupa linistea care ma asurzea, am reusit sa ma inteleg cu doctorita sa fac cumva ca sa verific daca urma sau nu sa nasc totusi in ziua aia, atunci. Adica, sa ma duc la clinica Odobescu (wooaaaa, nuuuuu!) sa ma consulte dr. de garda de acolo, sa verifice cat am dilatatia si daca e de nascut sa ma duc acasa rapid sa imi fac bagajul si sa ma duc apoi la clinica President, unde hotarasem de fapt sa nasc. Daca nu e de nascut, atunci sa ma duc linistita acasa si sa astept. Ca, se pare, sunt cazuri in care desi se elimina dopul gelatinos, poti sa stai asa si o saptamana fara sa intri in travaliu. Ciudat...

Am inchis telefonul si mi-a venit sa plang instantaneu. Al meu statea cuminte la marginea cazii incercand sa ma calmeze si sa inteleaga ce urma sa facem. Si cand zic sa facem, zic la plural pentru ca hotarasem cu muuuult inainte de momentul asta ca vom fi impreuna de cand incepe travaliul pana se naste Vlad inclusiv. Nici o clipa despartiti. 

Gandurile mi se invalmaseau si imi provocau greata, iar lacrimile mi se innodau in barba  si apoi curgeau picatura cu picatura in apa din cada, racind-o incet...incet..incet... la fel ca inima mea. Nuuuuuu, nu se poate, de ce Odobescu???? Dar de ce sa ma duc acolo? EU NU VREAU SA MA DUC ACOLO? Dar de ce s-a nimerit tocmai azi botezul? Dar de ce...?

Cu cuvinte inutile ca astea de mai sus mi-am petrecut inca o jumatate de ora prin casa, incercand sa imi dau seama ce e de facut. Evident ca eu, maestra in arta neputintei de a ma relaxa, am sarit ca arsa din cada, si m-am ambitionat sa cred cu tarie ca daca aceea era ziua in care urma sa nasc, macar nu puteam sa plec asa la spital. Asa, adica cum asa? Adica fara freza luna si bec (in zona intima ) si unghii rosii la degetele de la picioare! 
Si pentru ca rotunjimea rotunda a prea rotundei tuguiatei burti nu imi permitea sub nici o forma sa ma aplec sau ma contorsionez pana la degetele de la picioare, fericitul castigator al a fost desemnat prin unanimitate de voturi, sotul meu drag si bland, care a inghitit in sec si desi a incercat sa protesteze aparandu-se prin lipsa de experienta la acest capitol, a ingenunchiat si s-a executat.

Pe la ora 3:30 cu chiu cu vai, urcam intr-un taxi infect in directia Odobescu, inarmata cu nervi de otel si un rucsac burdusit cu tot felul de lucruri, ”sa le am, just in case”. Acolo, dupa ce am asteptat cuminte si zambitoare, in ciuda durerilor de spate si a greutatii cu care ma miscam, pe un scaun de fier, dur, alb murdar si solitar intr-un colt de hol, am fost primita pe o bancheta urata din piele cacanie, intr-o antecamera, la urgente. Dupa ce creatura infecta de dinaintea mea a iesit din sala respectiva, motiv pentru care nivelul de greata s-a ridicat la cote alarmante, am fost primita inauntru, de un alai de muieri imbracate in albastru. 

(Imi cer scuze pentru limbajul agresiv de mai sus, dar este exact ceea ce gandeam si simteam la ora respectiva-  asa ca nu are sens sa inmoi situatia, din drag pentru umanitate).

Am fost ajutata sa ma urc pe un scaun de ginecologie pe care a doua oara nu m-as mai urca in vecii vecilor (din motive de igiena si lipsa de estetica) si controlata de dr, de garda, care dupa ce s-a uitat si mi-a verificat colul, mi-a dat verdictul taios - ”aaa....pai nu sunteti aproape deloc dilatata si colul e foarte lung. Si aveti contractii deja, deci o sa faceti cezariana.”
Dintr-o veste buna in alta, ma gandii eu. 

Mi-am incretit si mai tare fruntea, mi-am incrucisat picioarele, am aruncat bucata imensa de vata pe care mi-au oferit-o generoasele asistente dupa ce m-am coborat de la cucuietii din deal, mi-am tras pantalonii trei sferturi la loc pe mine si am pornit hotarata sa sparg usa. La iesire, alaiul albastru m-a oprit. Ca nu pot pleca asa, ca trebuie sa imi mai faca si o monitorizare fetala. A.aaaa...ce? Si ca o vita la taiere, cu capul plecat si nervoasa nevoie mare, m-am lasat culcata pe masa de la intrare in sala de urgente, aceeasi pe care creatura statuse inainte, nedezinfectata, ne-nimic. Fara nici un prosop de hartie de unica folosinta, fara politeturi, m-am asezat si am asteptat, confirmarea verdictului de mai inainte. Inutil sa imi mai aduc aminte de susotelile si chicotelile neprofesioniste ale asistentelor care se ocupau de asa zisa monitorizare. La fel de inutil ar fi sa zabovesc si asupra tehnologiei praf de monitorizare (asistentele se bucurau cand le confirmam ca am o contractie, vazandu-mi grimasele si se bucurau ca au posibilitatea sa imi tina fix aparatul care trebuia sa stea pe burta mea, prinzandu-l pe sub marginea de elastic a pantalonilor mei special pentru gravide). 

Am plecat de acolo mai nervoasa si mai ingretosata de cat ajunsesem si m-am urcat cu speranta intr-un alt taxi catre clinica particulara. Acolo am capatat sperante cand, dupa un alt control serios facut de medicul de garda, mi s-a spus ca modalitatea de nastere a bebelusului meu va fi in functie de cum va evolua starea mea generala si de cum voi hotari si eu. Adica imi dadea sperante ca as putea sa nasc natural. Si mi-a urat ”rabdare si tutun!” care mi-a ramas in minte pana acum.

Dupa control si monitorizarea fetala, a urmat internarea mea intr-un salon single, curat si linistit, cu aer conditionat si paturi cu sistem de ridicare a capului, cu baie in camera si geam care dadea pe o terasa exterioara. Pe hol, inainte sa ajung in salon am facut cunostinta cu moasa mea, Corina, o femeie calda si placuta, intelegatoare si profesionista care m-a incurajat si a stat alaturi de mine si la propriu si la figurat, pana in zori cand i s-a terminat tura. 

Noaptea care a urmat a fost grea, pentru ca m-am zvarcolit intre dureri de spate date de contractiile din ce in ce mai dese, dorinta de a dormi si gandurile care ba ma incurajau, ba ma deprimau. Cel mai greu a fost sa suport o noapte intreaga durerile de spate, in conditiile in care se presupunea ca fie nasc atunci, fie am rabdare si vedem ce se intampla dimineata, cand urma sa vina si doctorita mea, dupa cheful cu botezul. 

Din cand in cand, doctorul de garda mai trecea pe la mine sa ma controleze , sa vada daca s-a schimbat ceva la starea colului meu lung si incapatanat- momente in care pret de cateva secunde inchideam ochii si ma gandeam la plaje insorite cu palmieri intr-o dunga, soare dogoritor si apa turcoaz. Nu de alta, dar un control pe travaliu facut de un doctor cu degete groase nu e tocmai o experienta placuta pe care sa ti-o doresti o noapte intreaga. Pana si moasa mea a trebuit sa vina cu o serie noua de manusi chirugicale, numarul 8, pentru ca ea adusese nr.6 ...lesne de inteles de ce nu ii veneau omului.  Despre doctorul de garda numai vorbe bune - si-a pastrat calmul si simtul umorului toata noaptea si mereu imi zicea, ”rabdare si vedem... mai aveti rabdare pana dimineata, ca poate reusiti sa nasteti natural.:)” Ne-a zis printre altele ca si sotia lui era insarcinata si nu se gandisera inca la modalitatea in care va naste, vor astepta momentul respectiv si vor lua atunci o decizie. 

Trebuie sa remarc cu incantare incurajarile si optimismul doctorilor de la clinica particulara, vizavi de nasterea naturala. Pana si moasa m-a sprijinit in alegerea mea si m-a asigurat ca si pentru ei este o alegere profitabila intrucat cezariana inseamna costuri pentru spital si timp de recuperare pentru mama si munca pentru moasa care o asista. 

In ciuda faptului ca mi s-au oferit calmante, nu am luat pentru ca am vrut sa am parte de o experienta cat mai aproape de natural, de vie si de sanatoasa. Am primit, in schimb, intravenos antibiotice ca sa prevenim posibile infectii cauzate de fisurarea membranelor, si pe la miezul noptii am inghitit un extraveral, care m-a ajutat sa dorm, iepureste, dar macar m-a mai intremat pentru chinurile ce ma asteptau dimineata. Nu am putut sa stau in pat toata noaptea, m-am foit ba in camera, ba pe balcon, unde era racoare, apoi ma refugiam iar in pat, sub cearceaf. Frisoanele si contractiile m-au tinut pana dimineata cand a venit doctorita mea - eu dormeam la ora aia. Ca si punct comun al travaliului au fost senzatia de foarte cald si durerile din ce in ce mai insuportabile in zona spatelui, cat mai jos, spre noada. Dimineata, pe la orele 5-6 m-a controlat doctorita mea si din pacate situatia cu dilatatia nu se schimbase cu nimic. Aceleasi probleme cu colul lung si contractii dese, dureri de spate (care nu erau bune pentru nastere) si dilatatie 1-2. A hotarat atunci sa mergem totusi in camera de travaliu, la parter, cat mai aproape de sala de nasteri si sa vedem ce urma sa facem. Cu cat inaintam in dimineata cu atat se intensificau si contractiile dureroase. Pe la 7 deja incepusem sa gem de durere si ma plimbam aproape goala prin camera respectiva, cu halatul ala haios prins abia abia de umerii mei ososi. Doctorita mai umbla dupa mine sa imi lege halatul la spate, iar eu intre un geamat si o sfortare ii ziceam sa nu isi bata capul cu estetica spatelui meu ca imi este incredibil de cald si nu il mai suport pe mine. La ora aia nimic de genul asta nu mai conta. Cand m-am asezat iar pe pat, si m-a controlat inca o data, si dilatatia mea era incredibil de mica, gen 3 spre 4, s-a pus in discutie iar cezariana ca si optiune viabila. Eu eram franta de oboseala - de la nesomnul de peste noapte  si de la durerile din ce in mai crancene de spate si se pare ca nu as mai fi fost in stare sa o tin mult asa, pana la dilatatie de 10,  daramite sa mai si nasc, colul meu se incapatana sa ramana lung drept pentru care capul si corpul copilului ar fi avut de strabatut o cale prea lunga si anevoioasa pana la iesire si mai mult, ar fi existat sanse sa se blocheze ca intr-un cot (explicatiile stiintifice le las cunoscatorilor), plus, ca desi bataile inimii bebelui erau puternice, totusi se punea problema cat ar mai rezista in stresul asta el. 

Imi aduc aminte si acum discutia pe silentios pe care am avut-o cu al meu, eu culcata in pat, el la marginea patului, la picioarele mele, amandoi cu sprancenele inclestate a suparare si dezamagire. Zeci de ganduri mi se zbateau sub cutia craniana si incercau sa isi gaseasca o portita de iesire, ca o rezolvare sublima a situatiei. As fi vrut sa tip de nervi, de neputinta si de dezamagire, dar mi se uscasera si gatul si gura (nu am avut voie sa beau apa, drept pentru care am sorbit, o noapte intreaga,cu paiul, jumatate de pahar) si nu mai puteam zice nimic. Dupa ce ma pregatisem sufleteste sa imping si sa ma chinui ca sa il scot pe micut afara, asa cum au facut mii si milioane de femei, dintr-o data, visul asta mi se spulbera. Si nu ma puteam gandi decat la operatii, la durerile de dupa, la faptul ca un al doilea copil nu se va mai putea naste natural dupa interventia asta, la faptul ca imi voi lasa mutilat corpul si altele asemenea. Sa nu mai zic de faptul ca ma simteam nevrednica in ochii sotului meu, pentru ca nu eram in stare sa nasc asa cum ne propusesem. Da, e drept am vrut multe, de la yoga la lectii de puericultura si lamaze, dar nu am reusit decat sa zgarii suprafata acestor dorinte, ducandu-ne impreuna la o prezentare si eu singura la un curs. In rest am citit mult si m-am documentat, m-am pregatit sufleteste pentru ceea ce avea sa urmeze. Si in plan, totul era frumos. Si dintr-o data, corpul meu imi zicea ca e altfel decat vreau eu. 

Solutii nu prea erau multe. Una singura insa m-a salvat: am accepta cu chiu cu vai sa imi faca o anestezie peridurala, cu speranta ca imi va mai alina durerile si ma va ajuta sa ma dilat mai mult. Cand am ajuns la capatul rabdarii, si cand alte variante nu mai erau, am zis fie, mergem inainte, o facem si pe asta. Daca ma ajuta bine, daca nu, si tot la cezariana urmeaza sa ajung atunci peridurala oricum e un pas care trebuie trecut. 
Cel mai urat gand pe care il aveam atunci pe langa faptul ca poate nici anestezia nu ma va ajuta sa nasca natural, era sa nu ma nenoroceasca pe viata, cu acul ala in coloana, atingandu-mi din greseala un nerv important. Si asa cu inima stransa, si dureri cat carul, m-am lasat dusa pe un carut de infirmi, in sala de anestezie. Acolo m-am pus in fund si goala de-a dreptul pe o masa rece de metal, in mijlocul unei camere luminoase si pustii. Mi s-a parut ca a trecut o vesnicie pana cele doua femei din camera respectiva (una era dr anestezist si cealalta, probabil asistenta ei) si-au pregatit ustensilele si solutiile. 

Stand asa, umilita, cocarjata si sfarsita, imi doream sa fie bine, imi doream sa ma rog, desi nu s-a intamplat, sa se termine odata chinul asta si sa merg acasa cu bebele, pe picioarele mele. La un moment dat am intrebat o chestie de bun simt - daca imi vine o contractie dureroasa chiar in momentul cand am acul in spate, ce fac, ce se intampla? Si dr. mi s-a spus ca daca vine contractia, sa ii spun, si se va opri din introducerea acului sau a substantei pana cand imi trece contractia. Si am stat eu asa frumos pe masa, si nu venea nici o contractie. Si numa bine, dupa ce m-au smotrocit cu iod rece pe coloana si incepusera introducerea acului simt cum imi vine durerea aia mai mare. Si din geamatul meu surd dr. a inteles ca am dureri si s-a oprit. Apoi a continuat si a fost bine. Si am mers apoi inapoi in sala de travaliu, tot in carut, dar parca urmatoarea contractie a fost din ce in ce mai suportabila. Si la urmatoarea verificare, dupa vreo jumatate de ora maxim, dr ginecolog mi-a zis cu speranta in glas ca ma dilatasem destul cat sa mergem in sala de nasteri. Decizia a fost sprijinita si de faptul ca dintr-o data durerile din zona spatelui se mutasera acolo unde trebuiau sa si fie de la bun inceput, jos spre iesirea la lumina! 

Rapid am urcat pe masa de nastere, m-au pregatit cu sfaturi de cum sa imi tin picioarele si de cum sa imping pe contractie, cum sa respir si cum sa imi tin respiratia atunci cand imping si restul era doar o chestiune de rabdare si noroc. Al meu se postase strategic lateral pe partea mea dreapta si imi soptea vorbe de incurajare la ureche, mai slab, mai bland, mai puternic, in functie de cat de tare incepusem eu sa urlu pe contractii si impins. 

Intr-un final, la 8:15 duminica dimineata, dupa ce am scos din plamani cel mai infiorator urlet al meu ever, l-am nascut pe Vlad al nostru, micut, plapand, vinetiu, cu cordonul pe dupa gat de doua ori (dupa spusele dr. neonatolog), cu pielea umeda si parul lipit de cap si plin de vermix, chircit in pozitia fetala si confuz de atata lumina si galagie.

Dupa ce au taiat cordonul, mi l-au dat pe piept, pret de cateva secunde, sa il vad, sa il simt, sa il ating si sa ma minunez la ce am lucrat atata vreme. Era copilul meu si mie imi era teama sa nu ii pricinuiesc mai multa durere decat avusese parte dupa un travaliu atat de lung si de chinuitor. Mi-am intors privirea spre el, in stanga, dupa ce l-au luat de pe mine ca sa il curete/masoare/cantareasca/curete nasul si gura/infaseze etc. Nu mai stiu cat a durat pana a scos primul tipat, dar i l-am auzit si a fost bine si oarecum simteam ca intru in normal. 
Intre timp, chinurile mele nu luasera sfarsit. Au urmat scoaterea fortata a placentei - am auzit ca doctorii nu prea au rabdare ca placenta sa se elimine singura, natural, drept pentru care m-au trecut si pe mine prin cateva minute de durere, de la tras, extras, si chiuretat (ca se pare ca imediat ce l-am nascut pe Vlad, colul meu si-a revenit imediat la starea initiala, de nedilatare, drept pentru care dr nu mai putea lucra cu mainile acolo, ci doar cu o chiureta pe care am simtit-o parca pana in gat. Asta a fost a doua parte de dureri. Neplacut si gol - astea sunt adjectivele pe care le pot atribui starii mele de atunci.

A treia parte urata a fost faza cu cusatura epiziotomiei, care, la momentul taieturii propriu zise am simtit-o ca pe o piscatura puternica. Ei bine cusatura a fost de douazeci de ori mai dureroasa decat nasterea propriu-zisa. Pentru ca am simtit fiecare impunsatura si lent, over and over and over again. Doctorita incerca sa ma calmeze asigurandu-ma ca stie ca ma doare, dar trebuie sa ma coasa si ca dureaza mai mult pentru ca tehnica ei e  ”in mai multe straturi” ca sa se asigure ca nu ma deschid la loc cand ajung acasa. Ma rog... dureros si de evitat. Atat mai pot sa spun. 

Dupa ce ginecoloaga si-a finalizat rolul, am ramas pe mana unei a doua moase care m-a spalat si m-a pus in carutul ala de invalizi ca sa ma duca la salonul meu. Din momentul ala pana cand am iesit din maternitate cu Vlad in brate parca am fost in transa. Nu stiu nici acum ce am avut dar perioada asta de tranzitie de la ”burta rotunda si incomoda” la „fara burta, cu sanii plini si grei, cu dureri de toate felurile in zonele intime” a fost perioada in care am incercat sa imi aduc aminte prin ce am trecut si la ce am de facut in zilele urmatoare. La cum va fi viata noastra de atunci inainte ca o familie de 3. 

De multe ori acum, stand si gandind la rece imi vine sa ma plesnesc ca am stat ca o zana in varful patului si nu am coborat pana la sectia de nou nascuti sa imi vad pruncul din proprie initiativa sau macar sa sun cu o dorinta arzatoare la sectia respectiva si sa le cer sa imi aduca copilul mai des sa incerc sa il alaptez si sa ma adaptez mai rapid la el. 

Am preferat sa stau si sa nu fac nimic. Sa dorm si sa ma refac dupa incercarea asta grea si sa imi revizuiesc prioritatile, sa imi ling ranile si sa incerc sa ma dezmeticesc. Cumva, copilul meu nu prea intra des in schema asta zilnica. Doar daca mi-l aduceau ei direct, eram multumita cu regulile lor, si cand era langa patul meu, in patutul lui de sticla, preferam sa il privesc incantata si uimita, fara sa indraznesc sa il ating macar de frica sa nu ii sparg cochilia fragila in care dormea frumos. Era bine. Apoi spre finalul sederii mele, mi s-a cam dat de inteles ca ar tebui sa incerc sa il alaptez si sa ma obisnuiesc cu el, pentru ca acasa vom fi singuri. Fara nici un ajutor de spalat, schimbat, imbracat si infasat, hranit si adormit. In ultima seara, am avut parte de o lectie de imbaiere a micutului, pe care l-am rugat pe proaspatul tatic sa o inregistreze ca sa stim cum procedam acasa. Si tare bine am facut. 

Miercuri dimineata, cu emotii in gat, am pasit pragul clinicii cu frica si bucurie in acelasi timp, pastrand emotiile de inceput si euforia creata de explozia hormonala amestecata cu privelistea chipului linistit al lui Vlad, dormind. Si in luna care a urmat, incet dar sigur, toate temerile, traumele si frustarile mi s-au spulberat usor, lasand in urma doar amintirile si cuvintele de mai sus ca dovada a celei mai puternice experiente e viata prin care am trecut pana acum. 

Restul e doar dragoste in forma pura.

miercuri, 11 iulie 2012

Moda printilor si a printeselor

De cand am copil si stau acasa, si, foarte important, e liniste in matzele pruncului drept pentru care el doarme, am obiceiul sa imi deschid laptopul si sa intru pe facebook sa vad ce mai zice si face lumea, pe unde umbla, cu cine se iubeste si ce copii face. E amuzant si ma mai tine la curent cu ”barfa” sociala a vremii.
Si pentru ca copilul are intaietate si e noutatea din viata noastra, evident ca i-am pus poze pe net sa il vada lumea, sa il cunoasca si sa il felicite si sa ii ureze bun venit in lumea noastra, primii lui pasi de socializare in lumea asta ocupata. Si pentru ca subiectul cu copiii e la moda si in familia noastra, am ajuns sa fiu mai atenta la realizarile pe acest plan ale cunostintelor mele de pe acest site de socializare, din dorinta de a vedea ce si cum fac altii. 

In primul rand, ma distreaza la culme cei care isi pun poze cu progeniturile in fiecare secunda a existentei lor, ce-i drept, pentru ca mai incolo sa aiba de ce rade sau poate doar sa vada diferentele de culoare in obraji sau de textura a mancarii ramas in coltul gurii, de ieri pana azi. Si ma mai distreaza sutele de poze facute din smii de unghiuri, in acelasi moment al zilei, de parca parintii ar fi incercat sa recreeze din imagini, o scena din viata copilului.Oameni buni, inregistrati un film, dureaza mai mult si nu e asa de plictisitor!
Apoi, nu am cum sa nu remarc obsesia unor cutume de limbaj vizavi de comentariile facute la pozele cu copii ale cunostintelor. ”Vaaaai ce frumo(a)s(a) e!”; ”Sa va creasca ingerasul”; ”E supeeeeerb(a)!”; ”Sa va creasca printesa/printul!”...si tot asa. Fratilor, fiti mai creativi, gasiti si alte variante de a oferi atentie familiei respective, sau nu va mai bagati in seama, daca tot aceleasi versuri de placa stricata le aveti in program.
Si nu in ultimul rand, observ o tendinta obsesiva a lumii de a isi ocupa timpul cautand raspunsuri vizavi de genele dominante ale unui copil - seamana cu mama, sau cu tata, poate cu bunica sau matusa, poate doar la ochi/gura/sex. Poate la nimic, dar ce conteaza? Trebuie sa fie un subiect bun de derulat pe portativ. Ce mai conteaza cu cine seamana, do not state de obvious, in cazul in care este, sau nu va mai bagati in seama cu remarci care oricum nu isi au rostul. 
Nu, nu sunt rautacioasa, si nici suparata pe lume, iritata de caldura (poate), doar ca as prefera sa gasesc chestii mai interesante de citit vizavi de copiii unora, si sa vad un real interes fata de evenimentul fericit din viata unei familii, decat doar dorinta de a ”bifa” in cartea de oaspeti pe contul respectiv. 
Asta cred ca e buba cu retelele astea de socializare, ca au devenit altceva decat au fost menite sa fie. Si lumea se simte confortabil la caldura expresiilor dedicate pentru evenimente ca nunta, nasterea, botezul, trecerea unui examen sau mai stiu eu ce! Pssst! Boooring! Mai incercati si altceva!

miercuri, 27 iunie 2012

Prioritate de bebe

De cand ies cu Vlad in oras, ba la cumparaturi, ba sa rezolv chestii pentru casa/familie vad bine ca lumea pare mai binevoitoare si mai receptiva la nevoile mele, pardon, la nevoile pruncului din wrap. Nici cand eram gravida nu eram asa de vizibila lumii din jur cum sunt(em) acum, noi doi. 
”Sa nu stati cu copilul sa asteptati...” cred ca asta e cea mai des intalnita replica, lately.
Am fost luna asta la banca, sa platesc rata, mi s-a facut loc imediat, in fata, ca sa nu astept, ca si asa ”e cald”. Doamna de la ghiseu, isi arata zambetul pastrat parca de o saptamana pentru un eveniment special si se grabeste sa imi dea chitanta pe banii oferiti. Ma intreaba daca ii e bine lui bebe in wrap si dupa ce ii confirm ca e foarte linistitor pentru el asa, se inmoaie si mai mult si imi trimite niste bezele numai de ea intelese.

La Enel a fost si mai interesant, ca parca aveam un girofar instalat pe cap: de cum am intrat, linistita, calma, stiin deja drumul spre masina de dat bonuri de ordine, tipa de la intrare m-a luat la ochi. Nici nu m-a lasat bine sa apas pe buton si ma si intreaba unde trebuie sa ma duc si la ghiseu. 
Eu, cam suprinsa de intrebare ii zic ca e vorba de un contract...etc etc... Si o vad cu o grimasa pe fata. Eu, nedumerita, o si intreb daca e vreo problema.
Ea, cauta rapid prin niste hartii si imi scoate un bon cam mototolit, cu un numar mai mic decat cel care il scosesem eu si mi-l intinde. 
Eu, si mai uimita, ma uit la ea cu stupoare. 
Ea, imi zice pana la urma, ca, sa iau bonul respectiv, ca sa nu stau atata la coada, desi, tot o sa astept, si e cald, si am copil mic cu mine...

M-am conformat, m-am asezat pe o canapea, sub privirile induiosate ale celor din jur, dintre care si o cunostinta care era toata o miere si dulceata in vorbe si priviri la adresa lui Vlad, si ma pun cuminte pe asteptat. Dupa ceva vreme, ma trezesc cu tanti de la intrare ca imi intinde un alt bon. Se vede treaba ca nu putea suporta sa il vada pe al meu junior asteptand. Ma intreaba de care contract am acum si de care am nevoie si ce acte am....bla bla.....etc, si imi da alt bon. Apoi dupa alte discutii de discutat in caldura, imi da un ... AL TREILEA BON! 

”Pai daca nu stiti sa explicati calumea de ce aveti nevoie!”...

no comment...

Ma rog, eu tot cuminte, astept in liniste sa imi vina randul, privind in jur la oamenii impacientati/nervosi/nelinistiti/suparati de sistemul birocrat in care s-au lasat antrenati. 

Intr-un final, imi vine randul, LA UNUL din cele 3 ghisee la care aveam bon. :)

Bag seama ca ghiseul 5 e mai ferit de celelalte, departe de prostime, si ma intreb daca oare o sa fiu primita cu aceeasi toleranta. Badabum, intru intru-un birou cu un singur oficiant, o doamna inalta si plinuta dar foarte binevoitoare, care, in momentul in care da cu ochii de Vlad se transforma intr-un munte de dragalasenie si duiosie.  ”Dar de ce nu ati venit direct aici? De ce ati mai asteptat?” Si discutia noastra divagheaza total pe tema copiilor si transformam initiativa mea de transformare a contractului vechi intr-o chestie secundara, care se va rezolva, parca, de la sine. 

Sunt interogata despre obiceiurile pruncului pe care il tin strans la piept in wrap si cu ocazia asta doamna cu pricina isi lasa curs liber amintirilor despre baiatul ei. Primesc intr-un final si contractul spre semnare, intre timp doamna isi cheama si colegele la vizionat bebe super mic/dulce/cuminte/dragalas/si toata seria de diminutive si dulcegarii. 

Dau sa plec din incinta Enel, doamna de la intrare ma intreaba daca nu e prea strans copilul sau daca sigur manutele si piciorusele ii stau bine. O linistesc ca e totul in regula cu copilul meu si il astept pe Adrian sa vina cu un taxi sa ma ia acasa.


In taxi, imediat ce soferul vede mogaldeata dormind in bratele mele ma intreaba daca e curent in spate si imi da de inteles ca imediat poate sa inchida geamul, desi e o caldura de iti vine sa sari in prima fantana publica.

Si nu e singurul sofer de taxi care a reactionat la fel. Fiecare cu povestile sale despre copiii de acasa sau despre ai prietenilor/cunostintelor.

Ma intreb daca acelasi tratament il vom primi si cand Vlad va creste mai mare si nu va mai fi atat de fragil ca acum, desi frumos sigur va fi si tot un magnet de zambete duioase.

joi, 21 iunie 2012

Viata ca un maraton

Imi doresc sa scriu postarea asta de vreo saptamana jumatate si tot nu reusesc, din diverse motive, cel mai probabil pentru ca se gasesc mereu alte prioritati. As vrea sa imi aduc aminte peste ceva vreme cum eram acum, pentru ca, sigur nu voi reusi sa imi mai pastrez aceste lucuri si fapte intacte, ca doar asa e setat creierul nostru.
Vreau sa scriu despre durere si despre cat poate sa indure o fiinta umana, avand in vedere ca scopul este unul nobil, prea nobil ca sa ii mai pese de drumul pana la atingerea obiectivului final: in cazul meu- copilul meu sa fie fericit. Ei bine, nu mi-am inchipuit vreodata ca o sa zic asta, dar e al naibii de complicat, dificil si lung drumul pana la acea liniste pe care o caut de ceva vreme, pentru ca tot ceea ce inseamna a avea copii pentru mine, nu a fost deloc asa cum spun unele mame mai norocoase:extraordinar de frumos. Adica tampita sa fiu sa ma mint pe mine in primul rand si apoi pe altii, sa spun ca e atat de frumos ca uiti de toate. Bine, bine, dar durerile din timpul sarcinii, din timpul travaliului si a nasterii propriu-zise, a taieturilor si cusaturilor si a altor cazne specific femeiesti de dupa nasterea naturala, durerile de sani de dupa nastere si chiar la o luna dupa, noptile nedormite si transformarea intr-un robot programat sa dea lapte si sa adoarma pruncul cu pricina, oboseala crunta si lipsa de timp totala pe care ti-o ofera aceasta perioada, urletele decibeloase din seria ”e sfarsitul lumii daca nu ma schimbi/nu mananc/daca nu imi potolesti durerea de burta”, ei bine, toate astea, si inca altele mai murdare pe care nu le scriu aici...despre astea cine scrie si cine aminteste? 

Ma bucur cand il vad ca doarme si zambeste smechereste, ca asta e semn ca are ce ii trebuie, sau a primit ce ii trebuia, dupa caz. Si tocmai cand ma gandesc ca atunci e momentul sa dorm sau sa mananc, ca nah, abia atunci mai apuci, iti aduci aminte ca mai sunt si altele de facut prin casa, sau chiar de rezolvat in casa, sau in oras, pentru familie, sau de cumparat. Degeaba zic unii ca in timpul asta e bine sa mai lasi deoparte nevoia imperioasa de a face curatenie, de a spala vase/rufe/si altele prin casa, dar cum sa stai asa, ca un nomad cu cortu in spate, cand stii ca linistea sufleteasca, si aia greu de obtinut, o mai poti atrage doar prin rezolvarea unor astfel de treburi casnice?

Bun, mereu avem de ales, si eu , de cele mai multe ori, aleg sa imi adun linistea sufleteasca dereticand prin casa sau mentinand contactul cu lumea, cu realitatea de afara, decat sa dorm. Desi uneori asta e singurul lucru pe care il visez/doresc.

Nu am crezut vreodata ca sunt genul de mama plangacioasa dar a venit vremea sa ma contrazic. Am plans, nene, luna asta de cand am nascut, cat nu am plans in cele 9 luni de sarcina. E drept, oarecum din cauza hormonilor s-ar intelege ca e normal sa fie asa, si sa trec prin ceea ce se numeste baby blues, adica momentul cand esti asa de deprimata ca nimic de pe lumea asta nu te poate linisti, nici macar somnul adanc al pruncului tau. Am plans de durere si de frustrare, pentru ca era singura modalitate de a ma descarca nervos de toata energia negativa pe care o capatasem in urma faptului ca nu reuseam sa ma adaptez rapid la schimbarile din viata noastra. 
Am plans din orice: de durere de sani, de lipsa de lapte, de dureri diverse in zona intima, de epiziotomie, de anemie, de somn, de foame (si de privare de tot felul de alimente care imi sunt interzise pe motiv de producere de colici la copil), de nervi, de prostie, de faptul ca nu stiam sa folosesc corect pompa electrica (drept pentru care o foloseam ca pompa manuala), de galagia de afara, de mizeria din casa, de faptul ca al meu nu avea liber si trebuia sa se duca musai la lucru in prima saptamana de cand se nascuse baietelul nostru, de faptul ca eram singura acasa si dintr-o data nu aveam cu cine sa impartasesc toate emotiile prin care treceam si mai ales ca eram consemnata la domiciliu, de faptul ca nu stiam cum sa reactionez rapid la semnele de frustrare ale copilului, drept pentru care dormeam la cap cu 3 carti cu si despre bebelusi pe care le rasfoiam cand puteam, chiar si noaptea, inainte de culcare, sau cand alaptam, etc, etc, etc.

Mi-am dorit mult sa trec cat mai repede de ultimul trimestru de sarcina pe motiv de frustrare de multe chestii- ca ma ingrasasem 15 kg si din cauza asta nu mai puteam sa ... vorbesc la debitul meu normal, sa merg pe strada la viteza cu care eram obisnuita, sa ma incalt cu sosete/adidasi sau sa ma inchei la sireturi sau la catarama de la sandale, sa imi fac pedichiura sau sa ma epilez, sa dorm pe spate sau pe burta, etc. Imi ziceam mereu ca de abia astept sa treaca odata ultimul trimestru ca sa ajung sa am din nou corpul meu, in care, in ultima vreme nu mai incapeam, parca. Degeaba ma tot speriau unii ca sa ma bucur acum cat e liniste si pot dormi, ca dupa ce se naste bebe, voi tanji din nou sa fiu insarcinata si sa am timp de mine. Acum, dupa ce s-a nascut Vlad, si am din nou corpul meu cel de dinainte de sarcina, acum sunt mega obosita si ma doare tot, din cauza caratului in brate a copilului constant, inclusiv si in timpul multor treburi casnice, drept pentru care, multe dintre acestea devin de doua ori mai greu si mai lent de realizat.

Vorba ceea, rau cu rau, dar mai rau fara rau...
Timpul le vindeca pe toate, fie ele dureri de sani, de cap de spate, oboseala crunta si nervi intinsi la maxim. Si ori de cate ori ma uit la fatzuca lui ma linistesc si imi spun ca efortul asta se merita inzecit.

marți, 29 mai 2012

Am nevoie de timp

Dragoste si griji - vin impreuna la pachet, pentru ca asa e cand devii parinte. Mi se invart in minte o multime de informatii, de intrebari si de imagini, care mai de care mai relevante pentru ceea ce inseamna viata noastra, care de curand s-a schimbat complet, acaparandu-ne aproape tot timpul care il aveam NUMAI pentru noi. Acum, de cand suntem 3, timpul nostru este 3/4 pentru el, iar ce mai ramane, ne grabim sa facem restul pentru noi. 

Casa a ramas la fel de nefinisata, neorganizata cum era inainte de a pleca la spital, visele noastre de vacanta si distractie s-au redus aproape de 20% si singurele momente pe care le numim distractie sunt cele in care ne linistim dupa masa si ne uitam mirati la mogaldeata din bratele noastre, care zambeste sugestiv de sub falcutele satisfacute de lapte. Si obositi si nemancati, o forta nevazuta ne ridica colturile gurii intr-un zambet delicat si tamp, imposibil de reprodus, pentru ca se activeaza numai la vazul lui.

In fiecare dimineata imi spun ca poate ziua urmatoare o sa imi fac timp si pentru aia, si pentru ailalata, dar mereu apar alte prioritati care ma invata sa am rabdare cu mine si sa ma gandesc de doua ori cand mai fac planuri asa, copilaresti, aiurea. Si eu, care credeam inainte de a-l naste pe Vlad ca avem timp destul sa facem ce vrem noi... sau asa cum imi zicea Adrian, ”lasa puiu, ca o sa ai de acum inainte timp berechet sa faci ce vrei tu!” HA! Siguuur! Gluma zilei...

Ce-i drept, dupa o saptamana de cand s-a nascut, am intrat automat intr-un ritm de 2-3 ore de somn, (ale lui Vlad, nu ale noastre), apoi masa, regurgitare, apoi schimbat scutec, si apoi somn din nou. Asta in cazul fericit cand nu il doare ceva... colicile bata-le vina! Apoi unul dintre noi se repliaza sa spele si sa sterilizeze biberoane, spala vase, spala rufe, aseaza lucrurile pentru mai tarziu pentru schimbat si vezi daca poti manca si tu rapid intre o repriza de somn si alta de urlat, ale copilului. Seara, baia e un mare show, pentru ca o facem rapid si fiecare pas al ritualului de baie si de dupa trebuie sa nu depaseasca prea mult, din motive de siguranta, sa nu racim/plictisim/enervam copilul. 

Am trecut si prin ceea ce se cheama febra laptelui, prin disconfort si intrebari legate de lactatie, dar le trec incet si sigur, usor, ca la inceput, invatand din mers, de la doctori, din carti, de pe internet, de la prieteni si familie, de la cei incercati deja. 

Oricum ar fi, e bine. Ne incearca pe amandoi un sentiment de bine general amestecat cu frustrari de somn/foame/distractie...dar care se dilueaza incet cu satisfactia faptului ca il avem pe EL in brate, uitandu-se la noi curios, cu ochii lui albastru-gri, oftand, scancind incet sau mai tare, framandu-se in palmele noastre, sau adormind frumos...

Si toate astea se repeta, de la ultimul scancet la urmatorul.


marți, 22 mai 2012

Am redescoperit fericirea

Dragoste pura si fericire in adevaratul sens al cuvantului - Vlad. Fara alte cuvinte...

vineri, 18 mai 2012

Povesti cu medici

In ultima vreme am tot avut ocazia sa calc pragul cabinetelor medicale - fie al medicului de familie, fie al ginecoloagei, fie al laboratorului de analize, fie pe la clinici private in vizita, inainte de nastere. Si cu ocazia asta am reusit sa mai cunosc lume si sa observ atitudini diferite, care mai de care mai (ne)potrivite cu actul medical. Ultima experienta nu tocmai placuta avuta, a fost azi dimineata, cand m-am dus la cabinetul dr. de familie, ca sa imi ridic biletul de trimitere pentru clinica privata unde am hotarat sa nasc. Si pentru ca doctorita mea e in concediu, a trebuit sa dau ochii cu colega ei, care o inlocuia. Nimic neobisnuit pana acum. Mai putin ca desi aveam programare la ora 10, si ea la 9:53 inca nu terminase consultatia de dinainte, si mai aveam pe cineva in fata, asteptand nerabdatoare la coada, pe scaun, doamna doctor nu s-a sinchisit sa iasa pe hol sa verifice cati oameni sunt in sala de asteptare si nici sa imi acorde prioritatea cu care m-am invatat deja, de cand sunt ”rotunda”. 
Am asteptat cuminte sa iasa si d-ra de dinaintea mea, si apoi am intrat eu. Am salutat politicos si m-am prezentat...lucru pe care nu l-am regasit in comportamentul firesc de prima intalnire, cu d-na doctor inlocuitoare. Nici cand m-am asezat cuminte si putin contrariata pe scaunul din fata biroului d-nei doctor, aceasta nu s-a sinchisit sa isi ridice ochii din monitorul laptopului deschis strategic, pe care parea ca are de terminat niste lucruri foarte importante.

Ma rog, imi zic, poate chiar are treaba si am intrat eu prea repede. Poate trebuia sa astept sa ma cheme. As! I-am zis rapid cu ce chestiune venisem si i-am amintit de discutia din ziua precedenta in care ii anticipam venirea mea si scopul vizitei. Apoi am scos cartea de identitate (nou-nouta) si i-am inmanat-o pentru a-mi completa biletul de trimiere cu datele noi de identificare. A intins mana spre cartonul plastificat, tot cu ochii in jos si si-a vazut de treaba... Pfff...Chestia asta mi-a ridicat nivelul de frustrare la cote destul de inalte. 
Am privit-o cum, posaca, cu ochii ingusti completa atent si cuminte biletul respectiv, in ciuda faptului ca eu incercam sa fac conversatie, oferindu-i niste informatii suplimentare ca sa ma asigur ca biletul cu pricina va contine informatiile de care aveau nevoie cei de la clinica particulara. Degeaba... a schitat o mutra plictisita si atotstiutoare si atat. A, ba, m-a intrebat la un moment dat, parca total desprins de context, cu ce dr  o sa nasc. Atat. 

Pauza si de la capat. 

Pe final, am mai intrebat daca pot sa mai primesc inca un bilet de trimitere, pentru dr. ginecolog, dar mi s-a dat peste nas, ca poate luna viitoare...nu ca as mai avea nevoie de asa ceva...cand deja Vlad se va afla deja pe lume.  Ma rog...regulile de r.....t ale sistemului nostru de sanatate. Nu ca toata sarcina nu as fi platit integral toate analizele de laborator si toate vizitele si procedurile de la cabinetul particular al dr. ginecolog... Lasati asa. Eu sunt asigurata, dar ce conteaza? Bine ca am bani in buzunar ca sa platesc. E mai bine si mai repede asa.

Una peste alta, nici cand am plecat din cabinetul d-nei doctor mentionate mai sus, nu am primit vreun la revedere, sanatate, nastere usoara sau...un zambet sugestiv, ce sa mai zic de eye contact! Prea de tot! Am apasat pe clanta cabinetului, zambind politicos si multumind de ajutor, salutand si basta! 

Este incredibil cum unii oameni pot sa lucreze in sistemul medical fara sa aiba cea mai mica idee de a a se purta cu un pacient. Fara sa se chinuie macar sa isi dea interesul sa para ca da atentie omului care a solicitat ajutor. Sa nu privesti omul in ochi si sa ii raspunzi la salut...mi se pare peste putinta. Drept pentru care m-am bucurat ca mi-am rezolvat rapid problema si ca nu e ea dr. mea de familie.

Si m-am mai bucurat de aerul proaspat de afara si de cantarile pasarilor, indreptandu-ma linistita spre casa.

joi, 12 aprilie 2012

Scutecele natiunii - reloaded

Mi-a placut mult un articol de care am aflat intamplator de pe facebook si m-am gandit sa il postez aici, pentru ca are legatura cu noua tema a blogului, si pentru ca e prea amuzant si adevarat ca sa nu fie impartasit.

Articolul e intitulat Scutecele natiunii, este scris de Vintila Mihailescu si a fost publicat in Dilema veche:


A venit primăvara, s-a făcut cald, drept care pe român, în afară de asteniile/isteriile de sezon, a început să-l tragă corentu’. Am deschis un pic, de pildă, geamul unui autobuz, trăgînd în piept o gură de aer (relativ) proaspăt de afară. Nu a trecut un minut şi un tînăr zdravăn l-a închis la loc sub nasul meu, aruncîndu-mi o privire ucigătoare. Altă dată a fost rîndul unei doamne în vîrstă să se răstească, piţigăiat, la un grup de tineri: „închideţi, dragă, geamu’, că trage!“.

„Cred că sîntem singurul popor din lume pe care îl trage curentul!“ – se minunează o tînără revenită de la studii. „Şapte ani am stat în Canada şi nu am auzit pe nimeni văitîndu-se de aşa ceva. Ei bine, cînd vedeai pe cineva că închide geamul într-un mijloc de transport, puteai să fii sigur că e român. E o boală naţională… Şi ştii care e culmea? – realizează fata într-un tîrziu. Că şi pe mine mă trage curentu’! O dată mi s-a umflat şi o ureche din cauza asta…“

Îmi revin în minte zeci şi zeci de scene din autobuzele de navetişti din timpul comunismului, cu treizeci de grade afară şi oameni claie peste grămadă înăuntru, cărora le curgea sudoarea şiroaie. Dar n-ar fi deschis unul un geam! Iar dacă, Doamne fereşte, cuiva i-ar fi trecut prin cap o asemenea iniţiativă revoluţionară, din cincizeci de guri asudate izbucnea acelaşi strigăt de luptă: „Trageeee!...“ Pe de altă parte, am călătorit şi în India cu autobuzele şi trenurile lor, de zeci de ori mai aglomerate decît ale noastre şi pe călduri şi mai mari. Doar că acolo autobuzele nu au geamuri, iar trenurile fie au ventilatoare din metru în metru (la clasa întîi), fie merg cu toate geamurile deschise (la clasa a doua). Pe ei nu-i trage însă corentu’...

M-am gîndit de multe ori la această „boală naţională“, dar nu m-am întrebat niciodată de unde ni se trage. Povestea fetei întoarse din Canada mi-a trezit însă nu numai amintiri „de teren“, ci şi de bibliografie. În cazul de faţă, referinţa la îndemînă se cheamă child rearing/training şi se referă la studiile comparate referitoare la tehnicile culturale de creştere şi educare a copiilor, care au constituit unul dintre principalele mijloace de analiză ale culturalismului american în perioada şcolii numite Culture and Personality.

Despre ce este vorba?

La intersecţia dintre antropologia culturală şi psihanaliză, promotorii acestei şcoli erau foarte interesaţi de tot ce se întîmplă în frageda copilărie şi tot ceea ce poate rezulta de aici pentru personalitatea „tipică“ a unei societăţi sau alta (influenţa lui Freud). Alăptatul şi înţărcatul, înfăşatul, tehnicile de purtare a copiilor, regulile de hrănire şi controlul „nevoilor omeneşti“, toate acestea constituie strategii culturale prin care copiii sînt învăţaţi să devină membri deplini – şi conformi – ai societăţii lor. Şi fiecare societate are micile ei particularităţi în imaginarea acestor practici de creştere a copiilor – prin care îşi reproduce şi propriile particularităţi culturale.

În cazul României, studiul „de la distanţă“ realizat de Ruth Benedict în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial i-a revoltat puţin pe concetăţenii noştri atunci cînd a fost tradus, recent, şi la noi în ţară. Ca de obicei, s-a considerat că ne cam „şifonează“ imaginea în lume. A trecut însă neobservată insistenţa antropoloagei americane asupra tehnicilor de înfăşare la români. „Păi, nu aşa se face?“ – ne putem întreba. Mda, se poate şi aşa...

Se poate şi aşa, dar nu toate societăţile îşi împachetează copilaşii ca pe un salam şi îl ţin aşa, strîns înfăşat, pînă hăt tîrziu. Iar cînd, în sfîrşit, nu mai încap în scutece, îi trag căciuliţa de lînă pe cap şi îi pun botoşeii în picioare ca să nu răcească. Îmi revin în minte alte nenumărate scene cu tineri părinţi grijulii (sau bunici şi mai grijulii) alergînd după copiii lor care făceau primii paşi, înspăimîntaţi să nu le cadă căciuliţa de pe cap. Un amic de-al meu a stat o dată cîteva ore într-un loc de joacă dintr-un parc şi a numărat copiii şi adulţii: erau între doi şi trei bunici la un copil! Pe de altă parte, îmi aduc aminte de prima dată cînd, la un congres, am văzut în fundul sălii o colegă din Statele Unite alăptîndu-şi copilul de doar cîteva luni, doar cu un pantalonaş şi o bluziţă pe el. Mai mult, venise cu el, în avion, de la celălalt capăt al lumii, în loc să stea acasă cu copilul pînă ce creşte şi el mai mare. Ţin minte şi acum revolta mea şi faptul că m-am abţinut cu greu să nu merg la ea, să o iau de păr şi să o duc la poliţie: „mamă iresponsabilă ce eşti!“ – îmi venea să-i strig în faţă. Cred că de atunci am rămas cu impresia greu de zdruncinat că americanii ăştia nu sînt tocmai întregi la cap...

Comparaţi acum tehnicile supraprotective de creştere a copiilor de către mămicile noastre cu cele mult mai (voit) „naturale“ şi „libere“ ale americancelor (şi nu numai). Mame şi unele, şi altele, la fel de iubitoare ale propriilor copii, dar care îşi manifestă „grija“ în moduri diferite. Dincolo de efectele psihologice asupra personalităţii viitorilor adulţi, există şi o implicaţie mai „fiziologică“. Înfăşaţi şi înfăşuraţi compulsiv cît mai mult timp cu putinţă, feriţi de orice adiere, copiii noştri sînt mai puţin „căliţi“ şi mai îngrijoraţi de ce li se poate întîmpla dacă se expun aşa, neprotejaţi, ameninţărilor „naturii“. Învaţă să răzbească în viaţă, să asude muncind din greu, dar rămîn cu o problemă: îi trage corentu’!

Şi mai este ceva, la pachet cu „corentu’“: înfăşatul ăsta prelungit şi practicile supraprotective ulterioare îi lasă individului o nostalgie mai puternică după edenul protejat al copilăriei şi o dificultate sporită de maturizare autonomă. Românul iese greu din scutece. Iar cînd iese, înjură de mamă...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

marți, 6 martie 2012

Din seria: interzise in sarcina.


Ora 3:30 noaptea sau dimineata, in functie de cum vrei sa privesti situatia- pozitiv, ca hei, mai am atatea ore de somn pana se trezesc pisicile, sau negativ - uff...doamne, iar ma trezesc in miez de noapte si nu pot dormi si maine la lucru o sa fiu zombie.
Motivul insomniei sau trezirii- nas infundat, respiratie greoaie, inceput de dureri de cap.
E clara treaba- nu trebuia sa imi inchipui ca daca e soare afara a venit deja primavara. Drept pentru care trebuia sa continui sa car dupa mine palton gros de iarna cu gluga, caciula si manusi. Pentru ca de la lucru pana la Mall, ieri, m-a tot batut vantul in cap si in urechi de parca eram un personaj hilar de desene animate.
Rezultatul - situatia disperata de acum, ca nu pot sa respir fara sa simt durere in nari si in cap.
Solutia? Sunt treaza in bucatarie, cu o camasa groasa peste tricoul de dormit, cu Ziggy langa mine, pe canapea si cu o cana mare mare de apa fierbinte cu 2 plicuri de Propolis C (dintr-ala de raceala si gripa). Inca nu am curaj sa sorb din ditamai cana (de 750ml) pentru ca m-am pus pe cautat pe net ce am voie si ce nu am voie sa iau in astfel de cazuri. Si pentru ca am mai avut o tentativa de a lua pastile desfundatoare de nas (Sinupret) recomandate de doctorul de familie, dar nu am avut curaj sa le mai iau cand am ajuns acasa si am citit prospectul: Datorită conţinutului în Verbenae herba produsul este contraindicat în timpul sarcinii.

Bun, si eu ce fac? Am mai trecut odata prin asta si am iesit curajoasa din situatie tinandu-ma tare pe pozitie si respirand cu greu si cu ajutorul Nasomerului forte. Dar acum, chiar ca nu ma mai ajuta. Am tras pe nas si la culcare, si acum, dar sincer, parca narile tot se incapataneaza sa ramana uscate. Am incercat sa mi le masez cu ulei de migdale...dintr-ala de dau pe pielea de pe burta si sani ca sa nu mi se urateasca pielea de la atata intins. Dar nici asta nu a functionat. Si mi-am pus curajoasa pe masa cutia de Sinupret si cea de Propolis C si am deschis laptopul. Pentru ca nu am altceva mai bun de facut la ora asta. :)

Ina, cealalta pisica a casei s-a gudurat langa mine pe canapea si isi asteapta linistita mangaierile. Vede ca nu le primeste ca mie imi zboara degetele peste taste si se lasa batuta.
Eu continui sa fac inhalatii cu ceaiul de plicuri cu propolis si imi inghit neputinta de a da peste cap lichidul si pastilele datatoare de speranta. Ma apuc vitejeste sa caut pe net, in incercarea de a primi niste asigurari de la alte viitoare mamici care au incercat marea...cu sarea.( Nu ma puteam abtine...:P)
Link
La prima vedere, pe blogul unei mamici insarcinate gasesc o doza de liniste- as putea sa incerc cu Sinupret, dar parerile sunt impartite. In unele cazuri a functionat bine, in altele nu. Mai gasesc si alte variante de incercat, dar la ora asta imi sunt limitate optiunile. Sorb cu incredere prima inghititura de fiertura si ma simt deja mai bine. Autosugestia. Poate pentru ca scriu aici sau poate pentru ca nu ma mai chinui inutil in pat, langa sotul meu sforaitor. Cred ca daca m-as linisti, as putea sa adorm chiar pe canapea, aici intre cele doua pisici pufoase care s-au facut colac flancandu-ma strategic.

Mai sorb cu putere de cateva ori din cana cu lichid datator de speranta si gasesc intre timp pe net la o cautare simpla, cateva informatii despre Verbina. In general, pare a fi o planta datatoare de liniste a respiratiei in cazurile de sinuzita si raceala, plus multe altele, dar se pare ca tot nu gasesc DE CE nu e indicata in sarcina. De parca informatiile urmatoare ma ajuta sa inteleg mai multe:

Special Precautions & Warnings:

Pregnancy and breast-feeding: Not enough is known about the use of verbena during pregnancy and breast-feeding. Stay on the safe side and avoid use.

Intre timp, am inghitit la repezeala si o pastila de Sinupret si astept efectul. Cautarea continua... Gasesc pe un alt site ca in timpul travaliului uzul de Verbina poate relaxa nervii si reduce durerile. Nici asta nu ma ajuta prea mult. Intr-un alt studiu legat de o combinatie de plante, printre care si verbina, se spune ca in lipsa unor date concrete a efectelor pe care le poate avea asupra femeilor insarcinate sau care alapteaza, se recomada evitarea utilizarea sa. Deci ... concluzia mea, dupa un browse rapid pe net intr-o ora si o cana mare de ceai, tot ce iei la recomandarea doctorului, iei pe riscul si curajul tau.

Nasul imi da semne ca poate respira mai bine, capul parca nu ma mai doare asa tare, desi somnul e inca prezent, deci pot sa ma duc inapoi la culcare.

Noapte buna Timisoara, oriunde te-ai afla!

joi, 23 februarie 2012

Nechef de postari si inca un site nou descoperit

In ultima vreme nu mai am chef sa scriu. Nici despre mine, nici despre altii, nici despre ce simt nici despre ce am invatat. Pur si simplu mi s-a dus interesul pentru asta, desi de multe ori o resimt ca o lipsa in arhiva mea de amintiri. Sa am acolo scris cum a fost si cum ma simteam.
Asa ca prefer sa imi stochez informatii, rapid, in casuta postala electronica si sa le accesez de acolo, cand e nevoie. Dar de dat mai departe, mai greu.

Revenind la momentul asta, ca sa scap repede, am mai gasit un site interesant de pe care as putea la nevoie sa gasesc informatii (poate folositoare, poate nu) despre perioada sarcinii, pregatire si sfaturi...asa ca macar cu asta sa raman din postarea de azi.

Scurt si la obiect situl este asta si dupa titlul postarilor anterioare si a temelor propuse cred ca o sa mai citez din el si pe viitor. Asta numai daca ma mai apuca mini cheful de a scrie doua randuri, 4 fraze.

Seara buna Timisoara, oriunde te-ai afla!

duminică, 15 ianuarie 2012

Mi-a dat mult de gandit



Ce-am mai invatat de cateva luni incoace...

Medicamente: cam tot ce puteam inghiti inainte de sarcina ca sa imi alin suferintele, acum nu mai functioneaza pentru ca sunt contraindicate fatului.

Mancarea: daca inainte puteam face linistita o oala de ciorba sanatoasa ca sa ma scuteasca de griji pentru intreaga saptamana, acum am avut surpria sa ma trezesc dupa o zi sau uneori chiar si imediat dupa ce am terminat-o de preparat ca nu am cum sa o mananc pentru simplul fapt ca imi provoaca greata.

Alimentele interzise vs pofte: branza cu mucegai, branza fina nepasteurizata, oua crude (ca in cazul maionezelor), peste de orice fel, tip si gatit in orice maniera.

Somnul: desi am acceptat cu greu ideea, a trebuit sa imi iau adio de la combinatiile de pozitii de somn sau pozitiile preferate, pentru ca in perioada sarcinii, si mai ales dupa luna a 4-a singura varianta acceptata e pe o parte si in special pe partea stanga pentru ca uterul se mareste considerabil si statul pe spate echivaleaza cu apasarea pe vena cava inferioara care este responsabila de irigarea cu sange a fatului.

Hainele: daca mi-am inchipuit ca mai am sanse sa port frumos hainele preferate din garderoba pana in luna a treia, incepand cu luna a patra nu conteaza cat de tare urasc pantalonii cu cordon elastic sau dresurile cu burta, rochiile largi sau bluzele cu talie de sub sani, efectiv nu am cum sa mai ies din casa imbracata decent si fara sa fac apel la hainele pe care le consideram urate doar pentru ca sunt largi.

Sanii:asta e poveste delicata si controversata... Am intalnit femei care m-au invidiat pentru schimbarea cupei la sutien si altele care ma compatimesc, iar eu sunt singura care se simte chinuita. Pentru ca oricum eram din start adepta sanilor mici sau macar medii, a nepurtarii de sutien in maieu. Acum insa, nu mai am cum sa ma lansez in teorii despre moda pentru ca fara sutienul sustinator nu as putea sa ies din casa cu capul sus. Si singurul lucru care ma mai alina e faptul ca imi accept povara bustului doar ca ma consolez cu ideea ca imi voi hrani copilul natural, la san.

Mersul pe jos: odinioara era un avantaj in fata altora si preferat pentru a-mi limpezi gandurile si a-mi vantura nervii. Acum, e un chin, pentru ca merg ca la plimbare, ca o pensionara, iar daca trebuie sa parcurg distante mai mari, incep durerile si gafaiala.

joi, 12 ianuarie 2012

Pentru ca din 2 vom fi 3

Ma tot chinui de ceva vreme sa scot ceva inteligibil din mine legat de sarcina si de experientele total noi prin care trec. Dar parca de cate ori incercam sa deschid pagina de blog si sa incep sa scriu, mereu ma blocam. Asa ca am tot asteptat momentul potrivit. Si uite-asa, am preferat sa astept, si sa citesc, in schimb, despre experientele altor mame in devenire, traind si impartasind prin cuvinte emotii, trairi, frici si nedumeriri. Au trecu deja 4 luni jumatate si parca am si uitat primele emotii, dupa confirmarea celor 3 teste barza si a primului ecograf, cand parca totul se intampla in vis.

Acum nu mai e vis faptul ca m-am umflat ca un balon, ba uneori rad ca maine poimaine o sa ajung la lucru prin propulsie proprie, ca ma simt ca un Zepellin. Rotunjimile de astazi nu mai amintesc nicicum de formele de clepsidra de altadata ale corpului meu. Imi tot fac poze, mai in gluma, mai in serios, imbarbatandu-ma ca este o etapa fireasca din viata mea si asta o sa treaca usor, (sau poate mai greu), si o sa revin la dimensiunile mele de alta-data.

Si ca sa fie setul complet, parca toata lumea mea se invarte in jurul rotundului. Sacul vitelin care la inceput nu era perfect, a ajuns sa ne ofere emotii greu de explicat in cuvinte atunci cand, dupa un tratament hormonal, a ajuns sa fie rotund rotund, asa cum scrie la carte, atunci cand ecografia din saptamana a 6-a spre a 7-a arata asa cum ne-am fi dorit, si noi doi si medicul specialist.

Apoi rotund e buricul meu care deja parca tipa sa iasa din cochilia in care a fost inchis atata vreme. Si tot rotund e cercul pe care il vad zilnic la buza paharului sau a canii cu care ma straduiesc sa beau apa, atat de mult dorita apa, care sa imi hidrateze corpul si minunea din pantec.

Rotunde si umede mi-s pupilele cand citesc articole despre copii sau mame cu feti care, din cauza problemelor medicale, au fost asteptati cu emotii pe lumea asta. La fel de rotunde sunt si pastilele pe care trebuie sa mi le pun cuminte sub limba ca sa imi linistesc spasmele musculare si crampele care survin de aici.

Rotunda e lumea noastra, pentru ca formam un tot unitar, un 3 perfect, prin simbolistica sa si finalitate: dragoste.